Anna en Julia op Ibiza

Reizen met minderjarige kinderen

30 juni 2018
Tips en weetjes

Wist je dat je in sommige gevallen een toestemmingsformulier moet hebben als je gaat reizen met minderjarige kinderen? Dit geldt vooral als je alleen reist met ze. Als je alleen reist met een minderjarige kind (tot 18 jaar), moet je namelijk kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag. Reis je zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Situaties alleen reizende ouder

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

  • Ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heb je toestemming nodig.
  • Ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) reist alleen met kind. Hiervoor heb je geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten.
  • Ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heb je wel toestemming nodig.
  • Er is 1 ouder overleden. Hiervoor is toestemming niet van toepassing. Het is wel handig om enkele aanvullende documenten mee te nemen.

Meer informatie over reizen in deze situaties, vind je op kinderontvoering.org. Hier lees je ook welke documenten je mee moet nemen. Als je toestemming nodig hebt, kun je het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen. Deze onderteken je samen met de andere ouder. Heb je meerdere kinderen, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in.

Bron – Rijksoverheid

Geef een reactie